Välkommen till det lilla biblioteket som rymmer ett helt universum.

29 mars 2012

Högläsning med Väckelsångs förskolklass!

Idag var det åter dags för en träff med Väckelsångs förskoleklass. Då vi tillsammans läser en eller flera böcker som finns med i bokjuryns katalog.
Idag hann vi med två högläsningsböcker.
Min personliga favorit  "Min vän Boris" skriven av Mats Wänblad och illustrerad av Pelle Forshed (2011).
Min Vän Boris, Mats Wänblad 2011

I boken "Min vän Boris" får vi träffa Ebba som har fått en ny vän som heter Boris och som är jätte trevlig. Det är svårt att beskriva boken utan att visa upp bilderna, då de visar att Boris familj kan liknas vid en skräckfamilj som bor i ett lite läskigt hus. Det som är roligt med boken är att det aldrig skrivs att Boris familj är annorlunda. De gånger som man tror författaren ska avslöja att familjen Monstersson är en skäckfamilj kommer en vanlig kommentar som att "Boris är en jätte trevlig kille".

Boken var mycket populär i förskolklassen, trots att det är lite text, så gör de härliga bilderna att det finns mycket att prata om och jämföra med sin egna familj och hus.



Den andra boken som förskolklassen fick höra är skriven av Maj Pollack och Sara Lundberg och heter "Emblas universum" (2011).
Emblas universim Maj Pollack, Sara Lundberg 2011
Boken handlar om Embla som bygger en rymdraket och om lillasyster Anna som gärna vill vara med. Lillasyster får inte vara med och mamman försöker övertala Embla om att alla ska få vara med, precis som på dagis. Men Embla förklarar att mamman inte förstår, Embla är hela rymden och att lillasyster inte får plats.

Boken ger bilden av ett typiskt syskongräl och flera av eleverna kände igen sig  och tycker ibland att det är jobbigt när föräldrarna säger till att lillebror eller lillasyster ska vara med och leka. Bokens bilder är lite annorlunda och flera elever reagerade på att mamman var så tjock och hade så lång hals. Överlag fick boken "Emblas universum" höga betyg från klassen. När jag frågade om det var något som saknades i boken fick jag svaret, mer rock och hockey!

Det är alltid roligt att träffa förskolklassen och framöver ska eleverna få chans att vara med och rösta i bokjuryn med chans att vinna finna bokpriser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar