Välkommen till det lilla biblioteket som rymmer ett helt universum.

24 januari 2011

Godistroll, monster och barnsånger


Under våren kommer jag träffa förskoleklassen under några måndagar. Det blir högläsningar och samtal om lite olika nya bilderböcker. På så sätt får även de yngsta ett bra underlag om de vill vara med och rösta på 2010 års bästa bok i Bokjuryn. Idag var det dags igen.

Först fick de fundera på varför man kanske ljuger lite när man inte kan leva upp till andras prestationer. Vi läste Monster i höjden av Kalle Güttler, Rakel helmsdal och Aslaug Jonsdottir. Boken fick oss också att prata om att man inte bara kan rita utan också klippa ut bilder och så blev lite prat om Island. Sen tog vi oss en titt i boken Du och jag och min lilla cykel. Sångerna i boken har Jujja Wieslander till stor del fångat upp bland barn när hon var dagmamma och bilderna har Marit Törnqvist gjort.

Slutligen var det dags för en riktigt rysare för alla godisfantaster; Sagan om den underbara familjen Kaning och Godistrollet av Jonna Björnstjerna. Lillebror Kanin tror att pappa bara hittar på om Godistrollet för att han ska få ha godiset själv. Men när lillebror tar godis i smyg när det inte är lördag blir han bortrövad till Godistrollets hemska godisfabrik där alla straffarbetande barn har tejp för munnen. Ruskig läsning som håller en på sträckbänken fram till det lyckliga slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar