Välkommen till det lilla biblioteket som rymmer ett helt universum.

09 augusti 2010

Språkligt krut


Mikael Niemi, ni vet han med Populärmusik från Vittula, har i vår kommit med en ny bok; Skjut apelsinen. Den är utgiven som ungdomsbok passande för gymnasieåldern. Jag vill slå ett slag för den även som vuxenlitteratur. Den är en guldgruva för dig som väljer böcker efter språkliga kvalitéer. Litteraturhistorien är full av utvecklingsromaner så varför välja bort denna bok för att den är marknadsförd för en annan målgrupp?

Bokens 16-årige berättare börjar så här: "Saker att tänka på om man håller på att bli kär. För det första bli inte kär. Om man då blir kär? Välj då aldrig någonsin den snyggaste tjejen på skolan. Om man ändå blir kär i den snyggaste tjejen på skolan? Se det som en sinnessjukdom. Försök bli frisk. Tänk aldrig mer på henne. Om man ändå tänker på henne? Säg då för fan inget?" Han talar av egen erfarenhet. Han var kär. Han var kär i skolans snyggaste tjej. Han sa något. Inför alla. Och nu är han död, såld, slut. I desperation och med vetskap om att han inte kan falla lägre bestämmer han sig för att han ska våga. Våga vara annorlunda, göra som han vill. Han testar sig själv. Går tillexempel till skolan med en snorkråka på kinden iklädd en städrock. Och han kommer på att han har en massa ord inom sig. Han börjar skriva dikter.
Kaos, glädje, ångest, förälskelse beskrivs med mängder av träffsäkra dialoger och inre monologer fullproppade med ord som beskriver våld, känslor och lukter så att läsaren blir en spänd fiolsträng. Samtidigt finns det mycket humor.

Niemi skriver om ämnen som är aktuella för oss alla: att vara tyst eller säga ifrån, att vara sig själv eller som andra, att vara ärlig eller att ljuga. I en del av tematiken har han hämtat inspiration från skolmasskerna i USA och Finland. Det finns många trådar att fundera över och diskutera inte bara för gymnasieelever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar